Diateh u medijima

objava u časopisu Korak

Naše usluge

Izrada objekata sa 3d printerom betona

Izrada kipova i umjetničkih dijela

Izrada mostova

Prodaja i izrada kontinuiranih sustava za izradu i pumpanje betona i žbuke

Primjeri naše tehnologije

Građevinski 3D ispis (c3Dp) ili 3D građevinski ispis (3DCP) odnosi se na različite tehnologije koje koriste 3D ispis kao temeljnu metodu za izradu zgrada ili građevinskih komponenata. Upotrebljavaju se i alternativni izrazi kao što su Autonomni robotski građevinski sustav (ARCS) ]Proizvodnja aditiva velikih razmjera (LSAM) ili konstrukcija slobodnog oblika (FC), koje se također odnose na podskupine, poput „3D betona“ koji se koristi uputiti na tehnologije istiskivanja betona.

Postoje razne metode 3D ispisa koje se koriste u građevinskim razmjerima, a uključuju sljedeće glavne metode: ekstruzija ( beton / cement , vosak , pjena , polimeri ), vezivanje u prahu (polimerna veza, reaktivna veza, sinteriranje ) i aditivno zavarivanje. 3D ispis na građevinskoj ljestvici imat će široku paletu primjena unutar privatnog, komercijalnog, industrijskog i javnog sektora. Potencijalne prednosti ovih tehnologija uključuju bržu gradnju, niže troškove rada, veću složenost i / ili točnost, veću integraciju funkcija i manje proizvedenog otpada.

Do danas je pokazan niz različitih pristupa koji uključuju izradu građevina i građevinskih dijelova na licu mjesta i izvan njega , koristeći industrijske robote , grede i privezana autonomna vozila . Do danas, demonstracije građevinskih tehnologija 3D tiskanja uključuju izradu kućišta, građevinskih komponenti (obloge i konstrukcijske ploče i stupove), mostove i civilnu infrastrukturu , umjetne grebene, ludove i skulpture.

Tehnologija je posljednjih godina imala značajan porast popularnosti kod mnogih novih tvrtki, uključujući i neke potpomognute uglednim imenima iz građevinske industrije i akademskih krugova. To je dovelo do nekoliko važnih prekretnica, kao što su prva 3D tiskana zgrada, prvi 3D tiskani most, prvi 3D tiskani dio u javnoj zgradi, prva živa 3D tiskana zgrada u Europi i ZND, prva 3D tiskana zgrada u Europi u potpunosti odobrena vlasti (COBOD

Robotsko zidarstvo konceptualizirano je i istraženo 1950-ih, a s tim povezan razvoj tehnologije oko automatizirane gradnje započeo je šezdesetih godina prošlog stoljeća, s pomoću pjene za beton i izocijanata.

Projekt je sufinanciran sredstvima Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)

iz Programa provjere inovativnog koncepta.